Kako ukrepati, če vam telefon pade v vodo?

How-to-Save-Your-Phone Mobilni telefoni in druga elektronska oprema se z vodo navadno ne razumejo ravno najbolje. Zaradi tega seveda pazimo nanje, da jih ne bi zmočili ali da nam ne bi padli v vodo. Toda kaj storiti, če vam telefon kljub vsej pazljivosti vendarle pade v vodo ali ga polijemo s tekočino? Brez skrbi, ni nujno, da bo ta telefon dober le še za v smeti. Kolikor bomo ukrepali pravilno in pravočasno, še obstaja možnost, da ga rešimo.

V nadaljevanju si bomo postopek ogledali po korakih in podrobneje opisali vsakega izmed njih.

1. Telefon kar najhitreje rešite iz vode
Pri reševanju telefona iz vode se ne obirajte preveč, saj zna biti to eden izmed ključnih dejavnikov, ki bodo na koncu odločali o tem, ali bo telefon še možno rešiti ali bo šel v odpadke oziroma v reciklažo. Ohišja telefona so namreč precej tesna in voda tako navadno počasi doteka v notranjost telefona. Lahko tudi, da bo telefon celo sposoben zadržati vodo, toda ta čas je maksimalno okoli 20 sekund. Kakorkoli, ko telefon rešite iz vode, ga nikakor ne poskusite prižgati oziroma ga, če bo slučajno še prižgan takoj izklopite. Voda v telefonu bo namreč povzročila kratek stik, ki bo skuril občutljivo vezje. Zato tu v primeru, da bo telefon, ko ga boste potegnili iz vode, še deloval, raje sklepajte, da je vanj prišla voda in ga pred vklopom temeljito posušite, kakor bo opisano v nadaljevanju.

2. Naj vas ne zgrabi panika
Kot smo že ugotovili - če vam telefon pade v vodo, to še ne pomeni avtomatično, da je odslej neuporaben. Zato naj vas ne zgrabi panika in ne obupajte že na začetku. V mislih imejte, da ga še vedno lahko rešite, le temeljito ga morate osušiti preden ga poskusite ponovno vklopiti. Torej, naj na tem mestu še enkrat ponovimo, da telefona nikakor ne vklapljajte, da bi preverili, če ta še deluje. Obstaja namreč velika možnost, da bo ravno pri vklopu zaradi vode v ohišju prišlo do kratkega stika in okvare.

3. Odstranite baterijo
Do sedaj smo že pogosto omenili, da v telefonu lahko pride do kratkega stika, če ga poskusite vklopiti. Elektrika in voda pač ne gresta skupaj. Da bi preprečili vsakršno možnost kratkega stika, je zato zelo pomembno tudi, da iz telefona čim prej odstranimo baterijo. To je pri večini telefonov navadno zelo enostavno, tako da s tem ne bi smeli imeti težav. Razen seveda pri telefonih in napravah, kjer se baterije ne da odstraniti. V tem primeru vam preostane le, da telefona ne vklapljate in ga čim prej odnesete na servis ter upate na najboljše.

4. Odstranite SIM kartico
V primeru, da kontakte oziroma telefonske številke shranjujete na kartici SIM in ne na telefonu, je to za vas zelo pomemben korak. Za marsikoga je izguba telefonskih številk namreč mnogo hujša kot izguba oziroma okvara telefona, saj je telefon lažje nadomestiti. SIM kartice navadno precej dobro preživijo stik z vodo, tako da jo boste skoraj zagotovo lahko rešili. Ko jo vzamete iz telefona, jo le nežno obrišite z vpojno tkanino, prtičkom, papirnatim robčkom ali drugim primernim vpojnim materialom in počakajte, da se popolnoma posuši.

 5. Odstranite pokrov telefona
Da bomo telefon kar najlažje in najučinkoviteje posušili, je potrebno odstraniti vse dele, ki niso pritrjeni in se jih da odstraniti. Pri večini novejših telefonov bo to le zadnji pokrov, pri telefonih, ki pa imajo še tipke, pa je navadno možno odstraniti tudi sprednji pokrovček.

 6. Posušite telefon
Tudi če v vašem telefonu ostane le kapljica vode, ga ta lahko uniči s korozijo ali s kratkim stikom ob vklopu. Zato je zelo pomembno, da telefon res temeljito posušite in to čim prej. Telefon na začetku nežno obrišite s suho vpojno krpo. Pri tem pazite, da telefona ne tresete preveč, saj s tem lahko povzročite, da voda pride še v dele, kjer jo drugače še ni in so ostali suhi. Notranjost telefona, kjer je bila baterija, lahko poskusite očistiti tudi s čistilnim alkoholom, kolikor ga imate pri roki. Alkohol bo namreč izrinil vodo, vezju pa ne bo škodoval. Poleg tega pa je zelo lahko hlapen in bo v kratkem času popolnoma izhlapel.

7. Če je mogoče, si pomagajte s sesalcem
Kolikor bi radi poskusili posesati tekočino iz notranjosti telefona, to lahko poskusite storiti z navadnim gospodinjskim sesalcem. Postopek je sicer nekoliko zamuden, a vredno je poskusiti. Posamezno dostopno območje na telefonu naj bi sesali vsaj 20 minut oziroma po potrebi, da dosežemo optimalen učinek. Nekoliko previdni bodite edino pri tem, da ne boste sesalca držali preblizu telefona, zaradi možnosti pojava statične elektrike.

V nasprotju s splošnim prepričanjem pa za osušitev notranjosti telefona ni priporočljivo uporabiti sušilca za lase. Ta lahko namreč "odpihne" tekočino še globlje v telefon. To ima lahko za posledico, da se za tem na težko dostopnih mestih kasneje pojavi korozija ali oksidacija. Ravno tako pa lahko prevroč zrak poškoduje komponente telefona. V nasprotju s pihanjem v notranjost telefona, pa je priporočljiva uporaba sušilca za lase ali drugega podobnega grelnega telesa za pihanje po površini telefona. Paziti moramo le, da temperatura ni previsoka, da ne bi s tem naredili več škode kot koristi. Če imamo možnost, lahko telefon na toplem (ne vročem) toku zraka pustimo tudi več ur. Denimo na primerni razdalji pri kaloriferju ali pa postavimo na topel (ne vroč) radiator.

8. Uporabite sredstvo za vezavo vlage oziroma absorbent
Nekatera sredstva imajo visoko afiniteto do vezave vode, se pravi, da nase lahko vežejo veliko vode. Na primer sredstva za razvlaževanje prostorov itd. V tem primeru lahko uporabimo katero od teh sredstev, če jih imamo pri roki. Če tega nimamo, si lahko za silo pomagamo tudi z živilom, ki ga najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu, z rižem. Tudi riž nase veže vlago, zato lahko telefon preko noči pustimo v posodi z belim, ne kuhanim rižem. Še bolje pa bo, če imate pri roki kako sušilno sredstvo, ki ga navadno najdemo v škatli s čevlji, ko kupujemo čevlje, ali tudi v škatlah nekaterih elektronskih naprav. Ta sredstva namreč vežejo nase vlago precej bolje kot riž. Da bi dosegli optimalni učinek, je najbolje, če telefon skupaj s tem sredstvom zapremo v neprodušno posodo za shranjevanje živil. Kolikor pa imate pri roki sredstvo (sol) za razvlaževanje prostorov, pa še toliko bolje. Da bi dosegli optimalni učinek kateregakoli od omenjenih sredstev, telefon na vsakih nekaj ur, ali še bolje na vsako uro, obrnite, da bo tako vlaga lažje našla pot iz njega.

9. Pustite telefon nekaj časa na vpojni brisači, prtičkih ali drugem vpojnem materialu
V primeru, da na razpolago nimate nobenega primernega sredstva izmed tistih opisanih v točki 8, telefon položite na vpojno brisačo ali drug vpojen material in ga tako pustite vsaj en dan. Pri tem telefon vsake toliko časa obrnite, da bo tekočina kar najlažje izhlapela iz njega. Telefon na vpojnem materialu pustite nekaj časa tudi, če ste uspešno izvedli postopek v točki 8, saj lahko, da je nekaj vode še ostalo ujete v telefonu in je tako bolje pred vklopom počakati še nekaj časa.

10. Preizkusite, če telefon deluje
Telefon lahko sedaj sestavite nazaj in preizkusite, ali deluje. Prepričajte se le, da je videti popolnoma suh in da ste ga sušili vsaj 24 ur, odvisno od tega koliko vode je prišlo vanj. Če se je telefon vklopil in deluje normalno, čestitke. V tem primeru vam ga je uspelo posušiti in očitno ni utrpel okvar. V primeru, ko se telefon ne vklopi, pa tudi še ni vse izgubljeno. Lahko je vzrok v tem, da se je okvarila baterija. Zato jo ponovno vzemite ven in telefon priklopite na polnilec ter ga ponovno poskusite prižgati. Če telefon sedaj deluje, potrebujete le novo baterijo. V primeru, da telefon tudi sedaj ne deluje, pa ga odnesite na pooblaščeni servis. Povejte jim, kaj se je zgodilo in upajte, da okvara ni prevelika ter jim jo bo uspelo popraviti.

11. Če se telefon ne vklopi, ga poskusite ponovno razstaviti
Kolikor še niste povsem obupali, lahko telefon tudi ponovno razstavite in ponovite postopek sušenja. To storite tudi, če se telefon sicer vklopi, a ne deluje popolnoma oziroma se obnaša nenavadno. V tem primeru je verjetno v njem ostalo še nekaj vlage in ga je potrebno dokončno posušiti. Če tudi po tem telefon še ne deluje kot bi moral, pa je verjetno že prišlo do oksidacije. V tem primeru je zopet najboljša rešitev pooblaščeni servis.


Kaj pa storiti v primeru, če telefon pade v slano vodo, denimo v morje? To je namreč precej huje, kot če pade v sladko. V tem primeru slana voda, ko se posuši za seboj pusti majhne kristalčke soli, česar si vsekakor ne želimo. Da bi se izognili temu, je najbolje telefon, ko ga potegnemo iz slane vode splakniti s sladko vodo. Za tem ga lahko izplaknemo še s čistilnim alkoholom, kolikor ga imamo pri roki. Nadaljnji postopek sušenja pa je za tem enak, kot pri padcu telefona v sladko vodo.

Seveda obstajajo tudi drugi načini za reševanje telefonskega aparata; enega izmed njih lahko denimo vidite v priloženem videu. Vsekakor pa je bolje preprečevati kot zdraviti, saj vam nihče ne more zagotoviti, da bodo ti postopki učinkoviti in bo telefon še normalno deloval. Kljub temu velja poizkusiti; že če obstaja majhna možnost, da ga rešite, je to mnogo bolje kot nič. Še posebej ker garancija za primer padca telefona v vodo seveda ne velja, popravilo pa ni ravno poceni, sploh če pride do kratkega stika in večjih okvar.

Vir: računalniške-novice.com
© 2019, zadruga-kopriva.si