Kako ukrepati, če tipkovnico polijemo z vodo?

wet laptop Kadar se vam zgodi, da pomotoma polijete tipkovnico z vodo ali kakšno drugo pijačo, je potrebno ustrezno ukrepati. Kakšna je prva pomoč v tem primeru?

Kako ukrepati, če tipkovnico polijete z vodo?
Če tipkovnico polijete z vodo, je nastala škoda mala in najlaže odpravljiva. Ne glede na to, ali imate brezžično ali klasično tipkovnico, najprej jo je treba ločiti od računalnika. Nato tipkovnico od zunaj pobrišete z mehko krpo, ki dobro vpija. Vendar s tem še zdaleč niste gotovi, saj je voda prišla tudi med tipke. Zato tipkovnico še obrnite na glavo in pobrišite vodo, ki priteče ven. Pomagate si lahko tudi s sesalcem, ki bo posesal vodne kapljice. Nato vzemite v roke sušilnik za lase in pričnite z mehanskim sušenjem tipkovnice. Na ta način boste odstranili večji del kapljic in vlage, toda po uporabi fena še nikakor ne smete znova priklopiti tipkovnice na računalnik.

Dokler tipkovnica ni popolnoma suha – cel postopek traja okoli 12 do 24 ur – je ni varno uporabljati. V toplejših delih leta tipkovnico postavite na sonce (na okensko polico ali na balkon), v zimskem času pa tipkovnico, obrnjeno na glavo, položite na radiator, ki naj ne bo prevroč. Naslednji dan lahko tipkovnico ponovno priklopite na računalnik.

Kako ukrepati, če tipkovnico polijete z drugimi pijačami?
Kadar tipkovnico polijete s sokom ali kakšno drugo pijačo, ki za sabo pušča lepljive sledi, ne bo dovolj, da tipkovnico le posušite. V tem primeru bo treba tipkovnico razstaviti in jo dodobra očistiti. V tem primeru lahko tipkovnico najprej fotografirate, da ne boste pozabili vrstnega reda tipk. Ko odstranite vse tipke s pomočjo izvijača, za odstranjevanje lepljive tekočine uporabite destilirano vodo ali etanol in vatirane palčke za ušesa. Tipke lahko pred tem tudi namočite v destilirano ali mlačno vodo. Seveda ne smete pozabiti očistiti tudi ploščo tipkovnice.

Ko ste vse tipke in ploščo očistili, je treba te dobro posušiti. V ta namen lahko uporabite fen, radiator ali sončno energijo. Dobra plat takšnega načina sušenja tipkovnice je še ta, da ko boste končali, tipkovnica ne bo samo suha, temveč tudi čista, saj se pod tipkovnico zelo hitro nabere zelo veliko umazanije.

Kako ukrepati, če polijete prenosnik?
Če ste z vodo ali kakšno drugo tekočino polili svoj prenosnik, to še ne pomeni konec sveta. Tudi ta nezgoda se lahko reši na enostaven način. Najprej odstranite tipke s pomočjo izvijača, pri čemer bodite pozorni, da tipkovnice ne poškodujete. Nato tipkovnico namočite v destilirano ali mlačno vodo ter očistite posamezne komponente kot zgoraj opisano. Sledi sušenje in ponovna montaža.

Kaj pa obisk serviserja?
Obisk serviserja zna biti draga odločitev. Ker za takšne nezgode ne morete uveljavljati garancije, boste storitev morali plačati, kar pa sigurno ne bo poceni. Pošten serviser vam bo pa tako ali tako svetoval k nakupu nove tipkovnice, v kolikor je ne bi želeli popraviti sami.

Vir: hudo.com
© 2019, zadruga-kopriva.si